Informatii utile pentru calatoria in tarile UE

MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE a realizat „Ghidul de asistenţă medicală pentru cetăţenii români care călătoresc în străinătate"- cu informaţii utile tuturor celor care intenţionează să călătorească în străinătate. Materialul poate fi accesat pe www.mae.ro, la rubrica „Sfaturi de călătorie – Ghiduri de călătorie" – http://www.mae.ro/node/1552.

 

Uniunea Europeană se întinde pe tot continentul european, de la nord din Laponia până la Marea Mediterană și de la coasta de vest a Irlandei până la ţărmurile Ciprului: o bogată tapiserie de peisaje, de la coaste stâncoase până la plaje nisipoase, de la pășuni fertile până la câmpii aride, de la păduri și lacuri la tundra arctică.

Popoarele din Europa, cu diversitatea de tradiţii, culturi și limbi, reprezintă peste 7 % din populaţia lumii. Moștenirea lor istorică este ilustrată de picturi rupestre preistorice, de antichităţi grecești și romane, arhitectură maură, for tăreţe medievale, palate renascentiste și biserici baroce. Și Europa modernă atrage călătorul prin orașele sale vibrante, prin festivităţile culturale pline de culoare, prin sporturile de iarnă și de vară și prin bucătăria variată.

Europenilor le place să călătorească, iar eliminarea majorităţii formalităţilor legate de pașaport și bagaje a înlesnit mult această activitate. Șaisprezece ţări din UE au aceeași monedă (euro), ceea ce face mai ușoară compararea preţurilor și elimină costurile și obstacolele generate de schimbul valutar. Crearea pieţei unice care cuprinde acum aproape 500 de milioane de oameni a adus cu ea mai multe posibilităţi de alegere și preţuri mai mici. De fapt, majoritatea europenilor consideră că a călători în UE este la fel de ușor ca a călători în ţara de origine.

Documente de care veti avea nevoie: 

Pentru cetăţenii din Uniunea Europeană
Paşaport sau carte de identitate

 

În prezent nu mai există controale de frontieră la graniţele dintre 22 de ţări UE. Acest fapt se datorează normelor Schengen care fac parte din legislaţia comunitară. Aceste norme elimină toate controalele la graniţele interne, dar instituie controale eficiente la graniţele externe ale UE și introduc o politică comună a vizelor. Toate ţările UE sunt membre cu drepturi depline ale spaţiului Schengen, cu excepţia Bulgariei, a Ciprului, a Irlandei, a României și a Regatului Unit.

Prin urmare, veţi avea nevoie să prezentaţi un document de identitate valabil (pașaport sau carte de identitate) pentru a călători în aceste cinci ţări.
Elveţia, Islanda și Norvegia sunt, de asemenea, membre ale spaţiului Schengen, însă nu sunt membre ale UE.

La intrarea sau la ieșirea din UE, veţi avea nevoie la graniţele externe de un pașaport valabil sau de o carte de identitate.

Când călătoriţi în UE, este bine să aveţi pașaportul sau cartea de identitate asupra dumneavoastră pentru a putea, în orice eventualitate, să vă declinaţi identitatea. Din motive de ordine publică sau de securitate naţională, pe perioade limitate, pot fi efectuate verificări la graniţele interne.

Asiguraţi-vă că, în cazul în care copiii dumneavoastră vă însoţesc în călătorie, aceștia fie au propriul pașaport sau propria carte de identitate, fie figurează în pașaportul dumneavoastră.

Acordurile cu Elveţia, Islanda, Liechtenstein și Norvegia oferă cetăţenilor din aceste ţări dreptul de a fi trataţi la fel ca cetăţenii UE și de a călători în UE doar cu cartea de identitate sau cu pașaportul.

 

Vize
Nu aveţi nevoie de viză pentru a călători în interiorul UE.

Pentru cetăţenii din ţările terţe
Paşaport
Aveţi nevoie de un paşaport valabil.

 

Vize
Există 34 de ţări ai căror cetăţeni nu au nevoie de viză pentru o ședere de cel mult trei luni în UE. Acestea includ Australia, Canada, Croaţia, Japonia, Noua Zeelandă și Statele Unite. Lista ţărilor ai căror cetăţeni au nevoie de vize pentru a călători în Regatul Unit sau în Irlanda diferă puţin de cea a altor ţări membre UE. Dacă nu sunteţi sigur, verificaţi la cel mai apropiat consulat al oricărei ţări din UE.

Dacă viza dumneavoastră este emisă de o ţară care aplică integral normele Schengen, aceasta vă permite automat să călătoriţi și în celelalte ţări din spaţiul Schengen. De altfel, dacă aveţi un permis de rezidenţă valabil emis de către una dintre ţările Schengen respective, acesta este echivalent cu o viză. Este posibil să aveţi nevoie de o viză naţională pentru a vizita ţările care nu sunt membre ale spaţiului Schengen.

 

Banii
Moneda euro
Euro este moneda naţională pentru aproximativ 329 de milioane de locuitori din 16 ţări membre ale Uniunii Europene: Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Portugalia, Slovacia, Slovenia și Spania. Ţările UE care nu folosesc moneda euro sunt Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Suedia și Regatul Unit. Cele opt ţări care au intrat în UE din 2004 s-au angajat să adopte moneda euro atunci când sunt pregătite.

Simbolul pentru moneda euro este €. Bancnotele euro sunt identice în toate ţările, dar fiecare ţară emite monede proprii, având o faţă comună și o faţă cu o emblemă naţională distinctivă. Toate bancnotele și monedele pot fi utilizate în orice ţară UE care a adoptat moneda euro, inclusiv în multe dintre teritoriile acestora de peste mări, cum ar fi insulele Azore, insulele Canare, Ceuta și Melilla, Guyana Franceză, Madeira, Martinica, Mayotte, Réunion și Saint-Pierre și Miquelon.

Monaco, San Marino și Cetatea Vaticanului au adoptat euro ca monedă naţională, ceea ce le oferă, de asemenea, dreptul de a emite un anumit număr de monede euro având feţele naţionale ale ţărilor respective. Un număr de ţări și teritorii folosesc euro ca monedă de facto, printre acestea numărându-se Andorra, Kosovo și Muntenegru.

În ţările europene din afara zonei euro, multe hoteluri, magazine și restaurante, mai ales din zonele turistice, acceptă plata în euro, pe lângă moneda naţională, deși nu sunt obligate din punct de vedere legal să procedeze astfel.

Numerar şi cărţi de credit
Datorită normelor UE, pentru retragerea de euro de la un automat bancar se aplică aceeași taxă pe întregul teritoriu UE, taxă echivalentă celei aplicabile în ţara dumneavoastră de origine atunci când retrageţi bani de la un automat bancar care nu aparţine băncii dumneavoastră. Taxa de tranzacţie pentru plăţile în euro cu un card de debit sau de credit în UE este aceeași cu cea aplicabilă în ţara dumneavoastră. Desigur, aceste taxe pot fi diferite de la o bancă la alta.

 

Cumparaturile in UE
Cantitatea de mărfuri pe care o puteţi cumpăra și lua cu dumneavoastră când călătoriţi în interiorul Uniunii Europene nu este limitată, atât timp cât cumpărăturile sunt pentru uz personal și nu în scopuri comerciale. Taxele (TVA și accize) sunt incluse în preţul pe care îl achitaţi și nu mai pot fi imputate într-o altă ţară din UE.

 

Tutun și alcool
Pentru a determina dacă tutunul și alcoolul sunt pentru uz personal, fiecare ţară poate stabili niveluri indicative. Cu alte cuvinte, dacă transportaţi o cantitate mai mare din aceste bunuri, este posibil să vi se ceară să dovediţi că sunt destinate uzului personal și să justificaţi achiziţionarea lor. Aceste niveluri indicative nu pot fi mai mici de:

 • 800 de ţigarete
 • 400 de ţigări de foi
 • 200 de trabucuri
 • 1 kg de tutun
 • 10 litri de băuturi spirtoase
 • 20 de litri de vin alcoolizat (precum porto sau sherr y)
 • 90 de litri de vin (din care cel mult 60 de litri de vin spumos)
 • 110 litri de bere

Pentru o perioadă limitată, unele ţări (Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Suedia și Regatul Unit) menţin o limită de 200 cu privire la ţigaretele aduse din Estonia și Lituania, iar anumite ţări (Danemarca, Germania, Suedia, Ungaria și Regatul Unit) impun restricţii de 200 de ţigarete pentru călătorii din Bulgaria și România.

Dacă veniţi dintr-o ţară din afara Uniunii Europene
Dacă intraţi în UE dintr-o ţară care nu aparţine Uniunii Europene, puteţi aduce cu dumneavoastră, fără a plăti T VA și accize, bunuri pentru uzul personal în limitele menţionate mai jos. Același lucru este valabil și în cazul în care veniţi din insulele Canare, insulele anglo-normande, Gibraltar sau alte teritorii în care nu se aplică normele UE cu privire la TVA și accize.

 

Băuturi alcoolice

 • 1 litru de băuturi spirtoase, peste 22 % vol., sau
 • 2 litri de vin alcoolizat sau de vin spumos
 • 4 litri de vin
 • 16 litri de bere
 • Produse din tutun

Limita este mai ridicată sau mai scăzută în funcţie de ţara pe care o vizitaţi, în același timp o ţară poate alege să aplice numai limitele inferioare pentru persoanele care călătoresc cu transport aerian și maritim.

Limita superioară - Limita inferioară
200 de ţigarete sau 40 de ţigarete sau
100 de ţigări de foi sau 20 de ţigări de foi sau
50 de trabucuri sau 10 de trabucuri sau
250 g de tutun sau 50 g de tutun

 

Alte mărfuri, inclusiv parfumuri
Sunt permise până la o valoare de 300 EUR pe călător sau de 430 EUR pentru persoanele care călătoresc cu transport aerian și maritim. Unele state membre aplică o limită mai mică, de 150 EUR, pentru călătorii cu vârsta de până la 15 ani.

 

Asistenţă pentru consumatori
În calitate de consumator, sunteţi protejat prin legislaţia de bază oriunde v-aţi afla în UE.

Legislaţia comunitară privind etichetarea alimentelor vă oferă posibilitatea să faceţi alegeri în cunoștinţă de cauză cu privire la ceea ce cumpăraţi. Puteţi verifica lista ingredientelor pentru a le identifica pe cele asociate cu alergii sau intoleranţe. Există reglementări privind produsele care pot fi numite „biologice", precum și norme de utilizare a indicaţiilor privind nutriţia și sănătatea de pe produsele alimentare.
Prețul unitar al produselor – prețul pe kilogram sau pe litru – trebuie afișat în supermarketuri pentru ca preţurile să fie mai ușor de comparat.
Produsele cosmetice trebuie să indice termenul de valabilitate după prima deschidere. Căutaţi simbolul care reprezintă un recipient deschis. Etichetele produselor de protecţie solară ar trebui să conţină în prezent informaţii mai clare, precum și o precizare standard a gradului de protecţie UVA, termeni standard pentru descrierea nivelurilor de protecţie și să nu conţină termeni care pot induce în eroare, precum „protecţie totală".
Legislația UE oferă protecție privind pachetele de servicii turistice și sistemele de proprietate imobiliară în regim de indiviziune.

 

Respectarea mediului

Puteţi să contribuiţi la rezolvarea problemei schimbărilor climatic determinându-vă amprenta de carbon de pe telefonul dumneavoastră mobil în timp ce călătoriţi. Descărcaţi mobGAS (mobgas.jrc.ec.europa.eu) gratuit, calculaţi ce impact au activităţile dumneavoastră zilnice asupra mediului și primiţi sfaturi practice privind modul în care puteţi reduce acest impact.

Pentru a găsi produse mai ecologice, căutaţi floarea – simbolul ecologic al UE – pe bunurile de consum curent, de la săpunuri și șampon la încălţăminte. De asemenea, acest simbol vă poate ajuta pentru a găsi un hotel, o pensiune, un cămin pentru tineri sau un loc de campare care respectă normele de protecţie a mediului. Floarea indică faptul că, în locul respectiv de cazare sau de campare, consumul de energie și de apă este limitat, că se produce o cantitate redusă de deșeuri și că se utilizează surse de energie regenerabile.

 

Calatoria cu maşina

Permisul de conducere: Un permis de conducere emis într-o ţară din UE este valabil pe tot teritoriul UE.
În unele ţări, pe lângă permisul de conducere valabil, trebuie să aveţi asupra dumneavoastră certificatul de înmatriculare al autovehiculului.

Asigurarea auto: Oriunde călătoriţi în UE, poliţa de asigurare a mașinii oferă automat acoperirea minimă (de răspundere civilă) prevăzută de lege. Aceasta se aplică, de asemenea, în Elveţia, Islanda și Norvegia. Dacă beneficiaţi de o poliţă de asigurare completă în ţara dumneavoastră, asiguraţi-vă că este valabilă și pentru călătoriile în străinătate.

Cartea verde nu este obligatorie pentru călătoriile în UE, dar servește drept dovadă de asigurare recunoscută la nivel internaţional și facilitează procedurile de soluţionare a daunelor auto în urma unui accident. Dacă nu luaţi cartea verde cu dumneavoastră, luaţi certificatul de asigurare auto.

Asigurătorul dumneavoastră vă poate da un formular european de constatare a accidentului – document standard care facilitează demersurile privind declaraţia pe loc în cazul în care sunteţi implicat într-un accident în altă ţară.

Siguranţa rutieră: Portul centurii de siguranţă este obligatoriu în toate ţările din UE în orice tip de autovehicul, inclusiv în autocarele turistice și microbuze. Automobilele, camioanele și, unde este posibil, celelalte vehicule trebuie să fie echipate cu dispozitive de siguranţă corespunzătoare pentru copii.

Folosirea telefonului mobil la volan mărește foarte mult riscul de producere a unui accident și este interzisă explicit sau implicit în toate ţările din UE.

Nivelul de alcoolemie autorizat la volan variază între 0,2 mg/ml și 0,8 mg/ml, iar unele ţări nu permit nicio îmbibaţie alcoolică în sânge.

Nu uitaţi să conduceţi pe partea stângă în Cipru, Irlanda, Malta și Regatul Unit; în unele ţări, precum Belgia, Franţa, Portugalia și Ţările de Jos, trebuie, în mod normal, să acordaţi prioritate vehiculelor care vin din partea dreaptă.

 

Calătoria cu avionul

Crearea unei pieţe unice europene a transportului aerian a însemnat tarife mai mici și o ofertă mai largă în ceea ce privește transportatorii și serviciile pentru pasageri. Măsurile UE din 2009 vor ameliora performanţa și siguranţa sistemului de aviaţie european, ceea ce va însemna zboruri mai sigure, mai ecologice și mai economice.

Drepturile pasagerilor: În calitate de pasager al unui zbor, dispuneţi de anumite drepturi privind informaţiile despre zboruri și rezervări, daunele cauzate bagajelor, întârzierile și anulările, refuzul îmbarcării, indemnizările în caz de accident sau de probleme privind pachetele de servicii turistice. Aceste drepturi se aplică zborurilor regulate și zborurilor charter, atât interne, cât și internaţionale, de pe un aeroport din UE sau de pe un aeroport din afara UE având ca destinaţie un aeroport din UE, în cazul în care acestea sunt efectuate de o linie aeriană din UE. De asemenea, UE pune la dispoziţie o listă actualizată a companiilor aeriene care fac obiectul unei interdicţii de exploatare pe teritoriul Uniunii Europene. Pasagerii cu dizabilităţi sau cei în vârstă au acum dreptul la asistenţă gratuită la bordul aeronavelor și în aeroporturile UE, astfel încât să poată călători la fel de ușor ca orice altă persoană. Călătorii pot compara preţurile călătoriilor aeriene datoritănormelor UE care garantează faptul că preţul oferit include toate taxele, comisioanele și suprataxele.

Dacă doriţi să formulaţi o plângere, contactaţi mai întâi compania aeriană sau organismul responsabil cu organizarea pachetului de servicii turistice. În cazul în care aceștia nu își îndeplinesc obligaţiile, puteţi înainta o plângere către organismul naţional competent. Apelaţi serviciul Europe Direct pentru detalii privind autoritatea relevantă (număr de telefon gratuit 00 800 6 7 8 9 10 11).

Securitatea: Pentru a garanta un nivel ridicat de securitate pe întregul teritoriu UE, s-au stabilit norme și standarde comune privind subiecte cum ar fi scanarea pasagerilor, a bagajelor de cabină și de cală, precum și controalele de securitate ale aeronavei. Există o listă convenită la nivelul UE cu obiectele care nu sunt permise în cabină pe zborurile de pe aeroporturi din UE și o listă cu articole interzise în bagajul transportat în cala avionului. Verificaţi, de asemenea, ultimele restricţii privind lichidele luate în cabină.

 

Călătoria cu trenul

Reţeaua feroviară a UE include 210 000 km și oferă o gamă largă de servicii de transport internaţional de pasageri. Există 5 000 km de linii de mare viteză în câteva ţări, unde trenurile ating viteze de până la 320 km/h, iar reţeaua se extinde în prezent.

Transportul internaţional feroviar de călători va deveni mai competitiv începând cu prima parte a anului 2010, când orice companie feroviară autorizată și certificată, cu sediul în UE, va putea oferi servicii de transport internaţional de pasageri.

Drepturile pasagerilor pe liniile feroviare au fost consolidate și îmbogăţite cu o mai bună informare, cu drepturi acordate pentru întârzieri, legături pierdute și anulări, precum și cu asistenţa acordată persoanelor cu dizabilităţi și persoanelor în vârstă.

 

Sănătatea dumneavoastră

Accesul la îngrijiri medicale
În calitate de cetăţean al unui stat membru al UE, dacă vă îmbolnăviţi brusc sau dacă aveţi un accident pe durata sejurului dumneavoastră într-o ţară din UE sau în Elveţia, Islanda, Liechtenstein sau Norvegia, puteţi beneficia de îngrijiri medicale gratuite sau la preţuri reduse. În acest sistem sunt incluse numai îngrijirile medicale cu finanţare publică și fiecare ţară are propriile norme privind sistemul public de servicii medicale. În unele ţări, îngrijirile sunt gratuite, în altele achitaţi dumneavoastră o parte din costuri sau trebuie să achitaţi costul integral, după care puteţi cere rambursarea. Păstraţi deci toate facturile, reţetele și chitanţele.

Un card european de asigurări sociale de sănătate simplifică procedurile, reduce birocraţia și contribuie la accelerarea rambursării costurilor. Dacă nu aveţi card, vi-l puteţi procura de la casa de asigurări sociale sau de sănătate din regiunea dumneavoastră. Unele ţări integrează elementele cardului european pe spatele cardului naţional, iar altele emit carduri separate.

Asigurarea de călătorie
S-ar putea să aveţi nevoie de o asigurare de călătorie, întrucât doar unele dintre ţările din UE achită costul integral al îngrijirilor medicale. O îmbolnăvire sau un accident în străinătate pot duce la costuri suplimentare de deplasare, sejur și repatriere, pentru care este preferabil să aveţi o poliţă de asigurare.

Medicamentele
Luaţi cu dumneavoastră reţeta dacă transportaţi medicamente prescrise de medic. Nu luaţi decât cantităţile necesare pentru uzul personal în timpul călătoriei, întrucât cantităţile mari de medicamente pot crea suspiciune.

Apa pentru scăldat
În întreaga Uniune, sunt stabilite standarde stricte pentru apa de scăldat, iar calitatea generală a apei este îmbunătăţită. Un raport anual al Comisiei Europene oferă turiștilor informaţii utile despre calitatea apei în UE, privind atât apele de coastă, cât și cele interioare.

Dacă vedeţi un steag albastru pe o plajă sau într-un port de agrement nautic, puteţi fi sigur că acestea respectă toate normele specifice privind calitatea apei, siguranţa, serviciile, precum și gestionarea și informarea cu privire la mediu.
În 2008/2009, peste 2 700 de plaje și porturi de agrement nautic din UE au primit un steag albastru. Acest sistem facultativ este coordonat de Fundaţia pentru educaţie ecologică.

 

Pentru mai multe informatii accesati site-ul Comisiei Europene.

 

infocons

Fotografii Turisti

Parteneri:

 

SAL-PICTOGRAMAbunsol-img copysigla netopia

logo-infocons-full

 

Contact

: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

: +40 0217941458

: Sos Mihai Bravu nr.390, Bl. B2C, Sc.1, Ap.17, Sector 3

Chat online Facebook

Facebook

Scroll to Top